mike.jouwweb.nl
Home » Nieuwjaarsduik 2012

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Nieuwjaarsduik 2012

 

Bekijk hier de nieuwesite over de Nieuwjaarsduik

http://nieuwjaarsduik.jouwweb.nl/

 

Bekijk hier de mooiste site https://leukinformatief.blogspot.nl/

http://www.unox.nl/nl/event/nieuwjaarsduik en https://www.facebook.com/unox/app_112252182277027

 

http://www.marktplaats.nl/z/kleding-heren/mutsen-sjaals-en-handschoenen/unox-muts.html?attributes=S%2C35&query=unox+muts&categoryId=1680

Dinsdag 01 januari 2013, 14:00

Nieuwjaarsduik Berendonck


Traditionele duik voor het vijfde jaar
 

De Berendonck, Nieuwjaarsduik Op 1 januari zal in het meer van recreatie- en natuurgebied de Berendonck een Nieuwsjaarsduik plaatsvinden. Dit gebied staat momenteel in het nieuws door plannen om delen van het gebied te bebouwen, waardoor de toegankelijkheid en het groen worden bedreigd. Zie ook Projecten: De Berendonck.

Sponsor Unox verzorgt mutsen en soep, er is glühwein en de Nijmeegse Reddingsbrigade is aanwezig.

 

Wanneer: Dinsdag 1 januari, 12.00 uur

Waar: De Berendonck bij Wijchen, bij het Waterski- en Outdoorcentrum.

 

Foto: Rob Lindhout, Nieuwjaarsduik op de Berendonck in 2011

 

Contact GNMF: Alex de Meijer, 026 3523746

Nieuwjaarsduik Scheveningen met Gebroeders Ko

geplaatst op 02-01-2012

Nieuwjaarsduik Scheveningen met Gebroeders Ko

 

Na een zeer succesvol 2011 met daarin ondermeer 3 Nederlandstalige NR 1 hits , 2 Duitse Hitnoteringen, een Decennium Award beste feestact , single Amore voor Marianne Weber, succes filmmuziek Sinterklaasfilm en een Gouden Pepernoot voor beste Sinterklaaslied 2011 zijn de Gebroeders Ko 2012 lekker fris begonnen...

Op 1-1-2012 hebben de Gebroeders KO de traditionele Unox Nieuwjaarsduik In Scheveningen namelijk weer geopend met een spetterend optreden.

Het optreden startte om 11.40 uur en eindigde met het nummer “Duiken in de Zee “, waarna de Gebroeders KO samen met DJ Maurice aftelden tot 12.00 uur waarna  zo'n 10.000 helden het nieuwe jaar begonnen met een frisse duik in de Noordzee.

 

Bekijk LIVE de Scheveningse duik.

 

Het is bijna zover. We kijken uit naar wederom een mooie frisse start van het nieuwe jaar.

 

De Nieuwjaarsduik is een ware Hollandse traditie. In Scheveningen gaan jaarlijks zo’n 10.000 Nederlanders het water in om het nieuwe jaar goed te beginnen. En ook in de rest van het land wordt inmiddels volop gedoken: in totaal zijn er 37.000 Nieuwjaarsduikers. Jij kunt daar bij horen!

 

Iedereen die deelneemt aan de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen ontvangt een Unox-muts, een herinneringsvaantje en het ‘Terugblik’: een speciale editie van de Unox erwtensoep in blik. Meeduiken kost slechts € 2,-, waarvan € 1,- naar een goed doel gaat. Dit jaar is dat de Voedselbanken Nederland. Traditiegetrouw start de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen om 12.00 uur. Vanaf 10.30 uur kun je je op het strand inschrijven, daarvoor is dit niet mogelijk. Wees er op tijd bij, er mogen maximaal 10.000 mensen meeduiken en je hebt tijd nodig om je om te kleden.

Waarom doen mensen aan de nieuwjaarsduik?

Elk jaar vindt de nieuwjaarsduik plaats, maar waarom doen mensen dit, er moet toch een andere manier zijn om het afgesloten jaar af te sluiten?

De jaarlijkse nieuwjaarsduik, traditiegetrouw op 1 januari, waarom duiken mensen het ijs en ijskoude water in, om vervolgens er weer uit te komen, er zijn toch wel andere manieren om het nieuwe jaar in te luiden.

Ik zelf zie mijzelf nu niet bepaald in mijn zwemkleding het water induiken, ik ga veel liever iets anders doen bijvoorbeeld een fietstocht maken van een tig aantal kilometer, om het nieuwe jaar in te luiden, vind ik veel leuker, en je ziet ook nog iets van de natuur.

Na mijn weten is er ook geen prijs te behalen, zo als bijvoorbeeld bij de vierdaagse van Nijmegen, dus dat is ook geen reden voor anderen om mee te doen met de nieuwjaarsduik, welke trouwens gesponsord wordt door een rookworstengigant.

De eerste keer dat er een duik georganiseerd werd was in 1965 in Scheveningen, er deden 7 deelnemers toen mee.

In de loop der jaren is het  uitgegroeid van een groep excentrieke fanatiekelingen tot een massaal evenement.

Sinds 1999 schommelt het aantal deelnemers zo rond de 8.500 deelnemers. In 2007 is het vanwege de barre weersomstandigheden eenmalig afgelast, dit is maar 1 keer voorgekomen dat de duik niet door kon gaan vanwege het slechte weer.

Het is ook geliefd onder bekende Nederlanders, zo heeft Kim Holland samen met een aantal anderen ook al eens meegedaan aan de nieuwjaarsduik in Scheveningen.

Niet alleen in Nederland worden er in de kustprovincies nieuwjaarsduiken georganiseerd, maar ook bijvoorbeeld in Amerika, Dubai en vele andere landen.

Ik zie mijzelf nog liever de vierdaagse lopen, dan dat ik een nieuwjaarsduik moet nemen. Misschien denk ik er over een aantal jaren wel anders over, maar nu zie ik mij het echt niet doen. Ik hou liever van warm water en niet van koud water.

Wat vinden jullie van de nieuwsjaarsduik en het idee erachter? Hebben jullie weleens meegedaan aan de duik of juist niet, en waarom hebben jullie meegedaan of nog niet.

 

 

Nieuwjaarsduik

 
 
 
Reportage uit 1968 over de Nieuwjaarsduik in Zandvoort, met 50 deelnemers.
De nieuwjaarsduik in Scheveningen (2010)

Met nieuwjaarsduik wordt de jaarlijkse duik in het water bedoeld op nieuwjaarsdag.

Vooral in Nederland is het een traditie geworden en op vele plaatsen wordt de nieuwjaarsduik gehouden. Ook in veel andere landen kent men nieuwjaarsduiken, maar Nederland kent de meeste nieuwjaarsduikplekken en het grootste aantal deelnemers. Er komen zelfs buitenlanders naar Nederland voor de nieuwjaarsduik.

Eén van de oudste nieuwjaarsduiken vindt plaats in Canada. Daar organiseert Vancouver Polar Bear Swim Club sinds 1920 jaarlijks een nieuwjaarsduik. Initiatiefnemer was Peter Pantages. Bij de eerste editie doken/zwommen er tien deelnemers, in 2000 kende het 2128 deelnemers, een recordaantal. De oudste nieuwjaarsduik van Nederland wordt in Zandvoort georganiseerd. In 1960 begon daar Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord '59 uit Haarlem met de traditie die ondertussen navolging kent in vele badplaatsen.

De duik in Scheveningen, waar men dus in de winterse kou een duik in de Noordzee neemt, begon in 1965 op initiatief van Jan van Scheijndel, de ex-Kanaalzwemmer van de Zwemclub Residentie. De duik werd toen door zeven deelnemers genomen. In de loop van de tijd groeide de nieuwjaarsduik van enkele excentrieke fanatiekelingen tot een massaal evenement. Tegenwoordig wordt het gesponsord door de levensmiddelenfabrikant Unox, onderdeel van Unilever. Deze voorziet de duikers van een oranje ijsmuts, waarmee de firma veel publiciteit verwerft.

Het aantal deelnemers aan het evenement schommelt sinds 1999 tussen 7.000 en 10.000. Dit tegenover tegen de 2000 bij de nieuwjaarsduik in Vancouver. In 2007 is op advies van brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente de nieuwjaarsduik in Scheveningen voor de eerste keer in 39 jaar afgelast vanwege het slechte weer. Ook de duik in Wierden (Het Lageveld) ging niet door. Hier was het vanwege de blauwalg die zich in de zomer had ontwikkeld en die door het warme herfstweer nog niet was verdwenen. In Helmond werd de eerste nieuwjaarsduik op het allerlaatste moment afgelast vanwege onvoldoende doorzicht, maar ging officieus toch door. De Zandvoortse duik ging in overleg met de reddingsbrigade wel door. Zo'n 800 zwemmers namen een frisse duik om het nieuwe jaar in te luiden.

De traditionele Nieuwjaarsduik die op 89 locaties in Nederland werd georganiseerd, trok op 1 januari 2012 een recordaantal deelnemers van 36.000, dat is zo'n 12.000 meer dan het jaar daarvoor. In Scheveningen namen deze keer 10.000 mensen (maximum aantal deelnemers) een duik. Dit is te danken aan het zachte weer (13 graden C) en het relatief warme zeewater van deze Nieuwjaarsdag.

Zie ook[bewerken]

 

Fris het nieuwe jaar in!  

 (Foto's: Henk Baron, met dank!)

Op 1 januari heeft Watersport Nijmegen voor het eerst een nieuwjaarsduik georganiseerd voor Nijmegen en omgeving in de Bisonbaai. Met een onverwacht hoog aantal deelnemers van 105 nieuwjaarsduikers  is 2012 alvast spetterend begonnen!

Watersport Nijmegen heeft dit evenement in samenwerking met Unox en huiskamercafé 'Oortjeshekken' georganiseerd. 

Op nieuwjaarsdag is het zover. Het wordt al snel druk bij de inschrijfbalie. Iedereen staat klaar: de erwtensoep is warm, de oliebollen liggen klaar en de glühwein staat geserveerd. Het aftellen kan beginnen! Onder luid gejuich rennen de ruim 100 deelnemers het koude water (7 graden) in, nemen een duik en sprinten zo snel mogelijk weer terug naar een handdoek en de warmte van de vuurkorf. Sommige bikkels duiken nog een keer het water in. De eerste officiële nieuwjaarsduik van Watersport Nijmegen is een feit! Hopelijk is hiermee een nieuwe traditie geboren! Wij bedanken alle vrijwilligers en duikers voor hun inzet en wensen iedereen het beste voor 2012!

 

  1. 1024 × 683 - denhelderactueel.nl